• Op Wall Street sloot de Dow Jones-index woensdag met forse verliezen.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelde de uitbraak van het coronavirus officieel tot een pandemie.
  • Woensdag sloot de AEX-index 0,1 procent in de min op 484,16 punten
  • Mogelijk komt de Europese Centrale Bank donderdag met steunmaatregelen vanwege de coronacrisis.

De Amsterdamse AEX-index sloot woensdag fractioneel lager op 484,16 punten. Kort na de opening noteerde de AEX-index nog 2 procent hoger op 495 punten, maar net als de andere Europese aandelenbeurzen, ging de Amsterdamse beurs woensdag met verlies de handel uit. Dinsdag startte de Amsterdamse beurs ook positief, maar uiteindelijk leverde de AEX-index ruim 1 procent in.

De AEX-index kreeg vooral maandag een zware klap. De Amsterdamse hoofdindex voor aandelen sloot 7,7 procent lager. Daarmee is de AEX-index op crashniveau beland. Sinds 20 februari is de AEX met meer dan 20 procent gezakt. Experts spreken doorgaans van een beurscrash als aandelen in korte tijd met 20 procent of meer dalen.

Wall Street maakt weer diepe val na eerder herstel

Ook de aandelenbeurzen in New York zijn woensdag opnieuw met stevige verliezen gesloten, na de opleving een dag eerder. Het oprukkende nieuwe coronavirus maakte beleggers weer nerveus, ook omdat duidelijke maatregelen door de Amerikaanse overheid om verspreiding te voorkomen vooralsnog uitbleven.

De Dow-Jonesindex sloot de sessie 5,9 procent lager op 23.553,22 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 4,9 procent tot 2741,38 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 4,7 procent tot 7952,05 punten.

De Wereldgezondheidsorganisatie kondigde woensdag aan dat de uitbraak van het coronavirus officieel een ‘pandemie’ is geworden.

Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt de afgelopen dagen stevig toe in de Verenigde Staten. Bovendien hebben veel bedrijven last van maatregelen die in China en Europa worden genomen om de verspreiding van het virus te beteugelen.

De Amerikaanse president Trump beloofde dinsdag met een pakket maatregelen te komen die de Amerikaanse economie ondersteunen. Nabeurs maakte Trump bekend dat hij al het vliegverkeer tussen de VS en Europa vanaf vrijdag wil opschorten, met uitzondering van het VK en Ierland.

Aziatische beurzen in mineur op woensdag

De meeste aandelenbeurzen in de Aziatische regio lieten woensdag flinke verliezen zien in een onrustige handelssessie. Beleggers bleven bezorgd over de economische impact van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Verder werd gewacht op meer maatregelen van nationale overheden en wereldwijde centrale banken om de economie te ondersteunen.

De Nikkei in Tokio eindigde uiteindelijk 2,3 procent lager op 19.416.06 punten. Eerder op de dag stond de Japanse hoofdindex nog even in de plus na het voorzichtige herstel een dag eerder. Een stijging van de Japanse yen, die in onzekere tijden als een veilige haven wordt gezien, zorgde echter voor koersdruk bij de exportbedrijven.

Britse centrale bank verlaagt rente

De Bank of England (BoE) heeft zijn belangrijkste rentetarief verlaagd om de schadelijke economische gevolgen van de verspreiding van het nieuwe coronavirus te verzachten. Dat maakte de Britse centrale bank bekend na een speciale bijeenkomst.

De rente wordt met een half procentpunt verlaagd naar 0,25 procent. Daarnaast komt de BoE met een nieuw financieringsplan voor kleine en middelgrote bedrijven. Toch reageerde de beurzen ook hier niet positief op de genomen maatregelen, in Londen zakte de FTSE woensdag 1,5 procent in de min.

Beleidsmakers van de BoE stemden unaniem in met het nieuwe rentetarief. Volgens de centrale bank kan een lagere rente het vertrouwen onder consumenten en bedrijven ondersteunen, nu die door de virusuitbraak onder druk staat. Het verlaagde tarief moet er ook voor zorgen dat huishoudens en ondernemers voldoende toegang hebben tot krediet.

Het is de eerste keer sinds augustus 2016 dat de Britten de rente verlagen. De centrale bank maakte de beslissing nog voor het officiële rentebesluit later deze maand bekend, waarmee de BoE het voorbeeld volgde van de Amerikaanse Federal Reserve.

De Amerikaanse centrale bank verlaagde vorige week de rente tussentijds wegens de economische risico's die het coronavirus met zich meebrengt.

Donderdag is er een rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Mogelijk komt de ECB ook met steunmaatregelen vanwege het virus.

LEES OOK: Coronacrash op de beurs, is het nu tijd om aandelen te kopen?